Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur welke met een tussenruimte is gebouwd om ervoor te zorgen dat er geen water door de binnenmuur kan dringen. Spouwmuur isolatie wordt toegepast om warmteverlies tegen te gaan door de tussenruimte met een poreus materiaal te vullen. Dit zorgt ervoor dat de lucht in de tussenruimte niet meer kan stromen om zo warmteverlies via convectie te voorkomen. Dit kan verwarmings- en koelkosten behoorlijk terugbrengen. 

spouwmuur

Waterdicht maken van spouwmuren

spouwmuur isoleren

Bij de constructie van nieuwe gebouwen wrden spouwmuren vaak met glaswol of steenwol panelen gevuld. De bouw van spouwmuren werd gebruikelijk in de jaren 1920 dus de meeste huizen welke na deze periode zijn gebouwd hebben spouwmuren. De spouw geeft aan hoe uw buitenmuren zijn gebouwd: met een of twee lagen. De buitenlaag is waterdicht en de binnenkant is een beton, gips- of stapelmuur, pleister of hout. Spouwmuren kunnen vaak gevonden worden in grotere ruimtes van het huis. Met de isolatie wordt een luchtbarrière gemaakt en ingesloten met breeuw. Isolatie van in de spouw geplaatst worden of worden ingespoten. Schuim kan ook voor dit doel gebruikt worden waaronder polyurethaan (PUR schuim). 

Het is belangrijk om spouwmuren te isoleren zodat er geen lekkage van lucht en/of water ontstaat. Omdat dit substantiële resultaten in de besparing van energie oplevert voor zowel de consument als de staat, wordt er vaak zowel subsidie als leningen tegen lage rente uitgereikt aan huiseigenaren. 

R-waardes van te isoleren spouwmuur

Om een spouwmuur goed te isoleren dient u eerst op de hoogte te zijn van de R-waardes van uw specifieke geografische locatie om te kunnen bepalen hoeveel isolatie u nodig heeft. In de VS is er het Postcode isolatie programma welke u kan raadplegen om erachter te komen hoeveel isolatie u nodig heeft. Spouwmuurisolatie werkt zeer doeltreffend en doet u besparen op uw energiekosten. Bovendien hebt u tegenwoordig recht op een hoge isolatie premie bij het isoleren van een spouwmuur van uw woning.
Deel deze pagina: