Isolator

Een isolator is iets dat het vermogen heeft warmte, geluid en/of elektriciteit niet door te laten. Simpel gezegd is het iets dat wordt gebruikt om energieverlies te voorkomen met behulp van thermische weerstand. Er zijn veel types isolators welke in de wereld gebruikt worden. Isolatie wordt gebruikt in de kleinste dingen zoals een lunchbox, tot de grootste constructies in de wereld, zoals gebouwen en wolkenkrabbers. Afdoende isolatie zorgt ervoor dat de omgeving warm blijft en veel efficiënter wordt. Bovendien zorgt de besparing van energie met behulp van isolatie ook een snel daling in de hoogte van de energierekeningen.

Isolatiematerialen

Op het gebied van elektronica worden isolators voor een volledig andere toepassingen gebruikt. Het doel van isolatoren is om te voorkomen dat er elektrische geleiding plaatsvind. Het is ook bekend als diëlektricum, welke de stroming van elektrische ladingen tegen gaat. Simpele materialen zoals glas, papier of zelfs teflon zijn zeer goede isolatoren. Hoewel ze een zeer lage weerstand hebben, worden ze beschouwd als een afdoende oplossing voor isolatie van elektrische draden en kabels. Dit is de reden waarom elektrische draden nooit bloot gehangen worden en altijd bedekt zijn met een isolatiemateriaal om te zorgen dat als ze vallen of in contact komen met iets anders er geen schade ontstaat. 

Polyethyleen

isolator

Een ander materiaal welke ook veel gebruikt wordt als isolator is polyethyleen, een van de sterkste elektrische isolators van vandaag. Polyethyleen wordt gebruikt om koperen draden te bedekken, welke het vermogen hebben om de maximum aan elektriciteit door te laten. Echter spelen isolatoren ook een belangrijke rol in het dagelijkse leven, waarbij thermische isolatoren de meest belangrijke zijn. Mensen gebruiken isolatiemateriaal zoals aluminiumfolie om te voorkomen dat voedsel bederft, en aluminiumfolie wordt ook voor de isolatie van ramen en openingen gebruikt. 

Isolatie wordt echter op grote schaal toegepast in huizen. Mensen isoleren hun huis om zo energie en warmteverlies tegen te gaan. Vanwege de stijgende energietarieven proberen mensen steeds meer manieren om de kosten van hun energierekening omlaag te krijgen. Het isoleren van een huis wordt over het algemeen gedaan met behulp van isolerende panelen, welke bestaan uit twee platen waartussen een isolerend schuim is geplaatst. Over het algemeen wordt polyurethaanschuim gebruikt om huizen te isoleren aangezien het een aanzienlijk langere levensduur heeft in verhouding tot anderen isolerende materialen en het geeft ook een substantiële thermische weerstand. 

Spuitisolatie

Bij barsten en openingen die ontstaan in muren maken de meeste mensen gebruik van spuitisolatie om zo te voorkomen dat de warmte via deze openingen weglekt. Spuitisolatie bestaat over het algemeen uit twee substanties welke worden samengevoegd om zo een isolerend materiaal te vormen om deze openingen te dichten. Echter moet men zich ervan bewust zijn dat spuitisolatie giftig is tijdens de chemische reactie, en tot het proces voltooid is kunnen de gassen de longcapaciteit enorm omlaag brengen. Als het proces echter voltooid is zijn de substanties onschadelijk geworden voor mensen en vormen geen risico voor de gezondheid.
Deel deze pagina: