Vlaamse dakisolatienorm

Vlaamse dakisolatienorm

De Vlaamse dakisolatienorm is in werking getreden op 1 januari 2015. Deze norm verplicht alle eigenaars van (huur)woningen dakisolatie te plaatsen. De minimumnorm van de verplichte dakisolatie of zoldervloerisolatie heeft een R-waarde van 0,75 m2 K/W. 

Vanaf 1 januari 2015 kunnen er strafpunten toegekend worden als een zelfstandige woning niet voorzien is van dakisolatie. Hieronder vallen eengezinswoningen, appartementen en studio's.

Door middel van een huisbezoek wordt nagegaan of de woning voldoet aan de opgelegde norm. Indien de dakisolatie ontbreekt of niet voldoet aan de norm, worden strafpunten toegekend. Vervolgens heeft de eigenaar van de woning tijd tot 2020 om de dakisolatie in orde te brengen.

Vanaf 2020 worden de strafpunten opgetrokken tot 15 strafpunten als de woning niet voldoet aan de Vlaamse dakisolatienorm. Hierdoor kan een woning onbewoonbaar verklaard worden.

In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten indien de isolatie van het dak van het gebouw niet voldoet aan de normen. Deze norm geldt dus niet alleen voor de appartementen die zich onder het dak van het gebouw bevinden.

Het is de bedoeling dat tegen 2020 alle (huur)woningen, die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 2006, voorzien zijn van dakisolatie.

Nieuwbouwwoningen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006 voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm vermits ze in regel zijn met de energieprestatieregelgeving.
Deel deze pagina: