Uw woning eenvoudig isoleren

De voordelen van isolatie zijn dat uw woning minder warmte verliest. Hoe beter u uw woning isoleert via het dak, de vloer, de buitenmuren en de ramen, hoe minder tocht en vocht in uw huis wordt aangevoerd. Hierdoor zal uw huis minder kil aanvoelen met als gevolg dat u minder hoeft te verwarmen. Dit zal op termijn resulteren in een lagere energierekening.

Minder energieverbruik is dus prettig voor uw portemonnee maar een goede bijkomstigheid is ook dat het goed is voor het milieu. Minder brandstof betekent minder CO2-uitstoot.

Kleine isolatieklusjes

Begin allereerst met kleine isolatiewerkjes in huis. Te denken hierbij valt aan het isoleren van leidingen in onverwarmde ruimten als de zolder, een berging of de garage. Dicht kieren en spleten rond deuren en ramen met bijvoorbeeld een siliconenkit.

Controleer of de brievenbus niet tot warmteverlies leidt. Plaats er bijvoorbeeld een borstelrand in. Plaats radiatorfolie achter de radiatoren zodat warmte wordt teruggekaatst in plaats van geabsorbeerd door de muren. Dit zijn maar kleine klusjes en als u eens rondloopt door uw huis vindt u er waarschijnlijk nog wel meer.

Gebruik dubbel glas voor uw ramen. De luchtlaag tussen de dubbele beglazing zorgt al voor een prima isolerend effect.

Goede spouwmuurisolatie

Zorg voor een goede spouwmuurisolatie. Een goede verhouding tussen isolatie, verwarming en ventilatie zorgt voor een aangenaam wooncomfort. Met een juiste spouwmuurisolatie voelen binnenmuren niet koud meer aan en heerst er een betere temperatuurverdeling in de woning.

Optimale verdeling in de spouw sluit koudebruggen uit. Een goede spouw vermindert ook het lawaai van buiten zoals voorbijrijdend verkeer en lawaai van treinen en vliegtuigen, wat beter is voor uw stressniveau.

Denk verder aan dakisolatie en vloerisolatie. U kunt dit zelf doen of het werk laten uitvoeren door een deskundige aannemer als u niet zeker bent van uzelf. Dit geldt trouwens voor alle isolatiewerken aan uw woning.

Subsidies voor isolatie

Subsidies en andere voordelen zijn te verkrijgen als u energiebesparende investeringen aan uw woning uitvoert of laat uitvoeren. Informeer hiervoor bij uw lokale overheid en vergeet ook de fiscus niet voor aftrekposten.
Deel deze pagina: