Kan isolatie van een woning leiden tot vochtproblemen en schimmel?

Het antwoord op deze vraag is ja, isolatie van een woning kan leiden tot vochtproblemen en schimmel. De reden hiervan is dat isolatie er vaak voor zorgt dat de ventilatie van een woning in het geding komt. Als men bij het isoleren van een woning er geen rekening mee houdt dat de lucht in een woning regelmatig ververst moet worden en het huis met de isolatie praktisch hermetisch afsluit, zal er geen uitwisseling meer plaatsvinden tussen de lucht in huis en buiten het huis. Met het oog op alle moderne apparaten die we hebben, zoals wasmachines, vaatwassers, waterkokers en alle andere apparaten welke waterdamp kunnen produceren, kan dat voor de nodige problemen zorgen.

Doordat de luchtvochtigheid in huis door deze apparaten stijgt, kan het voorkomen dat de lucht zo verzadigd raakt met vocht dat deze neerslaat op de muren en vloer, welke relatief koeler zijn. U kan dit herkennen als uw ramen op een gegeven moment aan de binnenkant gaan beslaan, of dat uw muren een beetje klammig gaan aanvoelen. Vergeet niet dat mensen in huis ook constant transpireren, en een douche kan voor enorme hoeveelheden luchtvochtigheid zorgen, evenals koken, vooral als u een gerecht maakt welke lang moet sudderen, of als u soep aan het koken bent.

isolatie


Doordat het vocht op de muren neerslaat en de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kan het vocht van de muren niet verdampen, waardoor er een uitstekende voedingsbodem ontstaat voor schimmels, welke zich dan ook gelijk zullen vestigen. Deze vochtproblemen kunnen echter eenvoudig opgelost worden door voldoende te ventileren. De installatie van ventilatieroosters boven de ramen, of een mechanische ventilatie in keuken en badkamer kan al veel van de problemen oplossen. Eens in de zoveel tijd, vooral als u merkt dat er veel vocht in de lucht zit, een raam 10 minuten tot een kwartier openzetten kan al zeer veel verschil maken.

Als u echter constant wilt ventileren, wat natuurlijk beter is, kan u ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmtewisselaars. Dit ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de warmte van de lucht welke afgevoerd wordt overgedragen wordt aan de lucht die aangevoerd wordt. Dit heeft als voordeel dat u een goede ventilatie heeft zonder warmte te verliezen via het ventilatie systeem. Vraag een specialist om meer informatie over een dergelijk systeem en regel de ventilatie in uw woning goed. Schimmel is namelijk schadelijk voor de gezondheid en zorgt bovendien ook nog eens voor smerige luchtjes in huis. Daarnaast is een beschimmelde muur natuurlijk onooglijk en kunnen er zelfs problemen ontstaan met de constructie van het huis. Denk dus niet dat de isolatie van uw woning een slecht idee is!
Deel deze pagina: