Hoe kunt u uw woning isoleren?

Isolatiematerialen

U hoeft alleen maar de weten hoe u moet isoleren als u zelf degene bent die de isolatie in uw huis aanbrengt. Er zijn verschillende materialen die u kan gebruiken met verschillende kosten en R-waardes. Zoals u wellicht weet is de R-waarde de maatstaf hoe goed een materiaal warmte vertraagt of stopt. 

Wat betreft isolatie kan u praktisch alles gebruiken, zelfs een versnipperde krant of stukjes cellulose met papier, om tussen wanden te isoleren. Glaswol komt in vooraf bepaalde breedtes, lengtes en R-waardes, om ervoor te zorgen dat de installatie voor de doe-het-zelver eenvoudiger is.

Er zijn ook soorten schuim welke uitharden en geharde panelen van specifieke dikte die u in een ruimte kan stoppen. Een open cel toepassing zal een R-waarde tot 3 opleveren, maar dit kan uiteraard verdubbeld worden. Een gesloten cel toepassing geeft normaal gesproken een waarde van 3.8. 

Ingespoten isolatie

Ingespoten isolatie, zoals cellulose, heeft een R-waarde van 3.6 tot 3.8, maar het moet er dan wel losjes in zitten, een damp afscherming hebben en het moet vlam en insectenbestendig zijn, waardoor het vaak moeilijk is om zelf aan te brengen. Het heeft echter tot wel vier keer de R-waarde van standaard glaswol dus het is wellicht de moeite waard om het door een professional aan te laten brengen, ondanks de hogere kosten. 

Afhankelijk van het klimaat heeft u in alle toepassingen een lucht/damp schild nodig of een afdeklaag. De eerste wordt gebruikt in een koud klimaat, en de tweede in een warm klimaat. Gebieden met verschillende klimaten kunnen ook een isolatielaag gebruiken. Er zijn kunststof bedekkingen voor daken bijvoorbeeld welke ervoor zorgen dat sneeuw eerder smelt. Er zijn ook kunststof inzetmaterialen voor isolatie in verschillende afmetingen. 

Glaswol

glaswolDe eenvoudigste oplossing als u het zelf doet is het gebruik van glaswol. De meer efficiëntere types isolatie moeten vaak door een professional aangebracht worden.

Uw woning isoleren is tegenwoordig zeer voordelig aangezien u recht hebt op een hoge isolatie premie. Zo hebt u bijvoorbeeld recht op een premie voor dakisolatie als u uw dak isoleert.

U kunt beslissen om de isolatie zelf te plaatsen of om beroep te doen op een isolatiespecialist. Als u beroep doet op een specialist bent u er zeker van dat de isolatie op een efficiënte manier is geplaatst en dat u er ook resultaat zult uit halen. 
Deel deze pagina: