Energielabel

In België is het sinds 2008 wettelijk verplicht, dat wanneer een bestaande woning wordt verkocht, deze van een energielabel is voorzien. Sinds 2009 geldt dit ook voor woningen die worden verhuurd.

Het is dan ook verboden om een bestaande woning te verkopen of te verhuren zonder een energielabel. De boete voor de verkoop of verhuur van een bestaande woning zonder energielabel varieert tussen 500 en 5000 Euro.

Isolatie is uiterst belangrijk voor het behalen van een hoog ECP of energieprestatiecertificaat (energielabel). Een energielabel voor een woning is meer dan alleen maar een blaadje papier. Een energielabel is een compleet rapport dat alle informatie over de woning bevat.

Alleen een gecertificeerd energielabel-adviseur kan de woning van een geldig energielabel voorzien. Het isoleren van de woning is belangrijk voor een hoog EPC of energielabel. Want hoe minder energie een woning verbruikt, hoe hoger het EPC of energieprestatiecertificaat zal zijn.

Een energielabel is tien jaar geldig, tenzij een woning wordt gerenoveerd of een nieuwe isolatie krijgt. Bij een renovatie of het aanbrengen van nieuwe isolatie van een woning moet de woning opnieuw worden gelabeld.

Een energielabel wordt ongeldig, omdat een renovatie of nieuwe isolatie het energieverbruik van een woning verandert.  Het isoleren van een woning is dus heel erg belangrijk om een goed energielabel te behalen.
Deel deze pagina: